Simaudio MOON North 791 és 761 teszt


A kanadai MOON by Simaudio készülékgyártó és fejlesztő vállalkozás újrarendezte a felsőkategóriás termék-választékát. Az új modellcsalád, a North Collection by MOON egy hat tagból álló csúcskategóriás készülékegyüttes. Ezek közül elsőként a 791 és a 761 jelent meg, ezeket a készülékeket kaptam meg próbahallgatásra. Várhatóan szeptemberben kerülnek majd kereskedelmi forgalomba. Ezt követi a 641-es, 125 wattos integrált erősítő és a 681-as hálózati lejátszó októberben. Végül pedig a 891-es digitális adatfolyam kezelő, digitális/analóg jelátalakító és előerősítő, majd a 300 wattos 861-es sztereó teljesítményerősítő zárja a sort várhatóan az év vége táján.

Ami pedig a fogyasztói árakat illeti: 12.500 EUR-ba kerül a MOON 641, 13.500 EUR-ba a MOON 681. A most tesztelt 791 és 761 ára 18.500, illetve 16.000 EUR. A 891-es modell várható ára 28.500 EUR lesz, míg a 861-es modell terv szerint 25.000 EUR áron jelenik meg a kínálatban.

A MOON North: A bűvös hat öröme!

A MOON North projektje több korábbi termék egybeolvasztásával és új fejlesztésekkel valósult meg. A 6 új North-készülék a jelenlegi MOON termékválaszték számos készülékének helyébe lép majd. Viszont előfordulhat, hogy a későbbiek során néhány egyedi készülékkel gazdagodik még az új modellcsalád. Szó van egy új csúcskategóriás hangszedő illesztő egységről és egy hálózati tápegységről is. Ugyanakkor a most bejelentett modellcsalád tagja, a 791 egy dobozban tartalmaz egy vonalszintű előerősítőt, egy hálózati lejátszót, egy digitális/analóg jelátalakítót és egy hangszedő illesztő egységet is.

Az új többfunkciós készülék igen tetszetős külsőt kapott. A fejlesztésénél a tervezők átvették az elődmodellek előnyös tulajdonságait, amit új technológia megoldásokkal és egy a korábbinál is tetszetősebb külső formával egészítettek ki. A legszembetűnőbb változás a 791 esetében a színes előlapi kijelző, de az elegáns készülékház is igen pozitív benyomást tett rám.

A MOON 891 készülék is megkapta a márka legújabb MOON Damping Base rezgésgátló talpszerkezetét. Arról nem is beszélve, hogy a teljes North kollekció tejesen új formatervet kapott, a tetőlemezén lévő logó egyben egy „kémény” szerepét is betölti. Érdekesség, hogy a teljes tetőszerkezet csavarmentes. A MOON 761 másik érdekessége a MOON Distortion Cancelling Amplifier, vagyis a torzításokat kiküszöbölő erősítő kapcsolás. A gyártó szerint ez a megoldás a korábban mért értékek töredékére csökkentette a torzítás mértékét. Az egyes készülékek a MOONLink csatoló felületen kommunikálnak egymással, így a teljes rendszer intelligensen vezérelhetővé vált.

A MOON termékek egymásra helyezését segítő elemek igen népszerűvé váltak és talán éppen emiatt az új modelleknél is megmaradtak. Kicsit változott a formájuk az új készülékeknél, ami azt jelenti, hogy csak a jelenleg is gyártott MOON termékek helyezhetőek el vegyesen a MOON North termékekkel, ha állványra helyezi azokat. Azonban azt is szeretnénk megjegyezni, hogy a lekerekített sarkú MOON North termékek a szépen formázott lábaikkal önmagukban is igen látványosak, ha egyenként helyezi azokat polcra, vagy szekrény tetejére. A teljesen fekete és teljesen ezüstszínű készülékváltozatok már nem elérhetőek a MOON North termékeknél, az új modellek ‘panda’ mintázatúak: Az oldallapjaik ezüst színűek, a középső panelek pedig mindig feketék.

Néhány gondolat a hangerő szabályozásról

Beszélgettünk a MOON-csapattal a készülékeknél alkalmazott hangerő szabályozási megoldásokról, mivel sokan kifogásolták azt. A legtöbb mérnök logaritmikus elven működő hangerő szabályozást tervez az erősítőihez. A MOON már a legelső készülékeinél is optikai kódolót, jeladót alkalmazott, amely egy analóg áramkörnek küldi el a hangerő állást és ilyen módon határozza meg a jel útjában azt az ideális pontot, ahol szabályozni érdemes a hangerőt. Ez a megoldás 0,1 dB-es pontosságú hangerő szabályozást tesz lehetővé és ez a csatornák között és az egyes hangerő szabályozási lépések között is fennáll. Ez teszi lehetővé azt is, hogy az OLED-kijelzős, Bluetooth csatolóval működő BRM1 távvezérlővel is szabályozhassa a felhasználó a MOON készülékek hangerejét.

A MOON MiND 2 alkalmazása ezen a téren is hatékony segítséget nyújt és ezt az új North modellek is hasznosítják. Az audió ínyencek egy kissé mindig megszállottak, de a gyártó ezeket a termékeket ennél szélesebb lehetséges vevőkör számára tervezte. A MOON North készülékcsalád egyszerűen kezelhető, de korántsem lebutított szerkezet. A kezelőfelülete jelentős javulást jelent a korábbi modellek „nagy piros LED”-jéhez képest. A készülékek könnyen üzembe is helyezhetőek. A kezelőfelületük intuitív, könnyen megtanulható és gyors. A készülékek működése stabil, hibát nem tapasztaltam. A 791-es és 761-es modellekkel szembeni egyetlen apró kifogás, hogy fülek és megfelelő kapaszkodó felületek nélkül nem egyszerű a 36 kilós teljesítményerősítő mozgatása. Meg is jártam, emiatt írom most ezt a beszámolót egy karosszékből, ahelyett hogy videót csináltam volna, várom a fájdalomcsillapítók hatását.

Ne a MOON-t hibáztasd!


Mindig is szerettem a MOON készülékeket a feddhetetlenségükért. Ne vegyék ezt öncélú dicséretnek! Sokkal nehezebb olyan szerkezetet alkotni, ami nem áll a zene útjába, mint gondolnánk, de a MOON nagyon érti ennek a módját. Az erősítőik nem tolakodnak, mindenképpen igyekszenek a háttérben maradni. Szinte mindegyik MOON készüléken a zene szól, nem tesz hozzá, nem vesz el belőle semmit a MOON. A dinamika tartománya is nagyszerű. Figyelemreméltó a hangzás részletgazdagsága. Külön kiemelném az ének- és beszédhangok tisztaságát. Nagyon jó a sztereó csatorna elválasztás is. Összességében minden rendben, minden eleme a zene hiteles megszólaltatását végzi. 10 másodperc sem kellett ahhoz, hogy a MOON North erősítők bekapcsolása után azt mondjam, hogy amit eddig hallottam, az a fejlődés kezdő fázisa volt csak.

Hatalmas változást hozott az új készülékcsalád, jelentős lépés előrefele a kiváló hangzásteljesítmény irányába. A MOON North termékek továbbra is őrzik a hagyományokat, a zene hiteles tolmácsolására törekszenek. De ezzel az új készülékcsaláddal a gyártó ezt a korábbinál is magasabb színvonalon teszi. Elég volt 10 másodperc ahhoz is, hogy az új MOON készüléket hallgatva megértsem, hogy miért rajonganak annyian a készülékek esetében alkalmazott hangerőszabályozási megoldás iránt. A készülék a suttogástól a hangos kiabálásig a lehetséges hangterjedelem minden apró fázisában konzisztens. Nem gyakran tapasztalunk ilyesmit, számos erősítő, amely figyelemreméltóan jól tud hangosan szólni, bajba kerül, ha halkan kell muzsikálnia.

Az sem titok, hogy az az erősítő. amely szívbe markolóan hitelesen tud zenélni, gyakran bajba kerül, ha hirtelen nagyzenekari előadást szeretnénk tőle hallani, mondjuk egy Mahler-szimfóniát, vagy más műfajt választva egy Motorhead koncertet. A MOON North 791/761 együttes azon kivételek közé tartozik, amelyekkel este a szomszédot sem zavaró módon élvezheti lefekvés előtt a dzsesszlemezeit, de ha kell, gond nélkül tud tombolni is, olyannyira, hogy gutaütést kaphat tőle az Apple okosóra zajérzékelője!

Mindent akarunk és most azonnal!

Már az is jó lett volna, ha a MOON North 791 és 761 csak a korábbi modellek jobb hangerő szabályozóval ellátott változata lenne. De ennél sokkal többet nyújtanak az új készülékek. Minden részletükben feljavultak. Mindenki találhat benne valamit, amit jobbnak vél, vagy a színpad leképezést, a zajszint csökkenését, a jobb dinamikaviszonyokat, a zene ritmusának jobb visszaadását, vagy bármi mást, ami a zenét élvezetesebbé teszi. Kivétel képez az, ha valaki fátyolosabb, vagy torzabb hangzást szeretett volna az új modellektől.

A MOON North modellek összességében örömtelibbé teszik a zenehallgatást. Hihetetlenül részletgazdag és precíz a hangzásuk, egyszerűen lenyűgöző élményt nyújtanak. Ugyanakkor a hangjuk a legkevésbé sem steril vagy túlsá-gosan finomkodó. Gyakran van olyan érzésem a hihetetlenül precíz erősítőkkel kapcsolatban, mint a minden tudó kvízjátékossal szemben, aki még azt is azonnal tudja, hogy milyen márkájú cipőt viselt Miles Davis egy adott előadáson, viszont vajmi keveset tud a zene igazi természetéről. Az elődjeihez hasonlóan a MOON 791/761 együttes sem ebbe a kategóriába tartozik!

Ezek az erősítők pontosan azt teszik, amit a MOON elvárásként támasztott a North collection termékekkel szemben: olyan termékek, amelyek minden vonatkozásban ki tudják elégíteni a legelszántabb audiofileket is, de ugyanakkor semmi görcsösség sem tapasztalható a hangzásukban. Könnyen kezelhetőek és az audió készülékek használatának titkait kevéssé ismerők is könnyen boldogulhatnak vele A zenét csak esetenként, vagy rendszeresen hallgatók egyaránt megtalálhatják az örömüket benne, hallgatása mindig, mindenhol örömet szerezhet.

Úgy vélem, hogy ami igazán érdekessé és vonzóvá teszi ezeket a termékeket, az az, ahogyan együttműködnek egymással és a többi szerkezettel és olyan hangzásminőséget nyújtanak, amelyet a legkevésbé sem remélhetnénk ebben az árkategóriában. A minőségük alapján akár a többszörösébe is kerülhetnének és tökéletesen elég mindegyikük az örömteli zenehallgatáshoz, hacsak valamilyen oknál fogva (nagyobb hangsugárzókat kellene lényegesen nagyobb térben meghajtaniuk) lennének hirtelen nagyobbak az elvárások velük szemben a lehetőségeiknél. De erre is van megoldás, csak feljebb kell lépni a MOON North katalógusban, ott van a válasz, csak izmosabb erősítőt kell választani.

Könnyen abba a tévedésbe eshetünk az ilyen termékkel, hogy csak ‘átkötő’ készülékeknek tekintjük őket két kategória között. A MOON 791/761 viszont nem olyan olcsó, hogy csak úgy mellényzsebből kicsengethetnénk az árát, de nem is olyan drága, hogy egy ház árát kellene érte áldoznunk. Másképpen nézve viszont azt is látnunk kell, hogy azért nem a szent Grálja a kategóriájának: Nem kompromisszumos megoldás, de nem is olyan patent készülék, amely minden rendszerben az ideális erősítő lehetne. Inkább úgy mondanám, hogy semmi miatt sem kell szégyenkeznie. Ez pedig önmagában jónak minősíti a készüléket.

De mit is jelent valójában az, hogy semmiért sem kell pironkodnia? Forrásról forrásra, felvételről felvételre ugrálva mindig hibátlanul teljesít, legyen akár suttogóan halk megszólalás, vagy falakat döngető hangorkán a feladat. Egyformán kiválóan teljesít, ha leheletfinoman kell muzsikálnia, de akkor sem lehet panasz a hangzására, ha már a hangsugárzók épségét veszélyeztető hangnyomást várunk tőle. Bármelyik esetben kiválóan helyt áll. Ezen készülékek esetében semmiről sem kell lemondanunk, mindent megkapunk, röviden így jellemezhetnénk a MOON North készülékek teljesítőképességét.

Még egy varázslatos tulajdonságát fedeztem fel a MOON készülékeknek, amikor először volt szerencsém meghallgatni őket (még a teszt előtt, egy sajtóbemutatón): Kaptunk egy kis lehetőséget, hogy próbálgathassuk a készülékeket. Néhányan ültünk a szobában és ki-ki a kedvenc zeneszámát vette elő. Nem sok volt közöttünk az elvakult audiofil, a legtöbbünk csak egyszerűen élvezte a jó zenét, bármilyen műfajból vett felvétel szólt is éppen. Szinte mindenkinek más és más rendszere volt, mások voltak a zenével szembeni elvárásaik, más és más hangzáshoz szokott a fülük, de az volt a meglepetés, hogy alapjában véve mindenkinek egyformán tetszett az, amit a MOON készülékek nyújtottak. Volt olyan, aki feszesebb ritmust várt volna, míg mások még nagyobb hangerőt reméltek, igazi bulihangulatot. Mások picit finomabb térleképezést reméltek, volt, akinek kevés volt a készülék dinamikatartománya, pár újságíró szebb énekhangokat várt volna, kicsit több részletgazdagságot, kifinomultabb finom dinamikát egy hatalmas tér felrajzolása mellett. De összességében mindenkinek tetszett az, amit hallott, pár pohár sör legurítása után igazi örömzenéléssé vált a bemutató. Na és mindenki kapkodott azért, hogy játszadozhasson egy kicsit a készülék igazán figyelemre méltó távvezérlőjével...

Játékidő


Normális esetben az ilyen sajtóbemutatókon a „játékidő” fordított arányban áll a készülék valós teljesítőképességével, általában csak pár percnyi időt kap mindenki, hogy első benyomásokat szerezzen az adott készülékkel. A legjobb esetben sem igen szokott fél óránál tovább tartani ez az időablak. Az ügyfélkapcsolat ápolásáért felelős szakemberek ilyen esetekben sokkal inkább törekszenek arra, hogy némi „nyakolajjal” és finom falatokkal tereljék el a meghívottak figyelmét és szerezzék meg a jóindulatukat, miután szerintük már éppen eleget beszéltek és mutattak a készülékekből. Persze néha azért arra is van lehetőség, hogy a kitartóbbak, vagy a kétkedőbbek még vissza-térhessenek a hallgató szobába és akár a saját lemezeikkel vallassák még egy kicsit a készülékeket. De nem ez az általános gyakorlat.

Amikor viszont otthoni hallgatásra kaptam meg őket, már elővehettem a régi jól bevált lemezeimet, felvételeimet és meg kell vallanom, egyszer sem okozott csalódást a MOON. Kezdve Joyce DiDonato szenzációs énekhangjával [Stella Di Napoli, Erato], de meglepett a nagy, háromdimenziós színpadkép Anouar Brahim [Blue Maqams, ECM] lemezét hallgatva, hanyatt lökött a faldöngető dinamika Rammsteint hallgatva [Reise, Reise, Universal], de felkaptam a fejem a hangsugárzógyilkos mélyekre is a Trentemøller [The Last Resort, Poker Flat] lemezt feltéve, nem is beszélve Rahmanyinov Symphonic Dances [Zinman, Baltimore SO, Telarc] lemezének dinamikacsúcsairól.

De mindez csak egyik fele az igazságnak. Az igazi örömzenélés akkor kezdődött, amikor digitális fájlokkal kezdtem etetni a MOON 791 és 761 együttest a Tidal, vagy a Qobuz kincstárából: Minden újabb felvétel újabb meglepetésekkel szolgált. Az első próba a ‘Therefore I Am’ volt Billie Eilish lemezéről [Happier Than Ever, Darkroom/Interscope], de ámulatba ejtett az ‘Aurora’ is Björk [Vespertine, One Little Independent] előadásában, majd tovább folytatódott az ámulat, bármilyen műfajból, bármilyen zenét válogattam is. Beléértve olyan vad metál zenét is, mint a ‘Coffin Fodder’ a Cradle of Filth [Nymphetamine, Road Runner] lemezről. Bármit kapott is a MOON, semmitől sem jött zavarba! Semmi sem billentette ki az egyensúlyukból őket, legyen az bármilyen zene és persze a MOON MiND alkalmazás is sokat segített a kényelmes tesztelésben, hiszen vele pillanatok alatt megkaptam azt, amire éppen vágytam.

A legbolondabb dolog az ilyen tesztekben az, hogy sokszor mást szeretnénk kapni az erősítőtől, mint ami a tesztelésre szolgáló készülékkel együtt érkező marketing anyagokban szépen megfogalmazva írva vagyon. Nem is mindig egyezik a valósággal az, amit a nyomtatott anyag róla sugalmaz, néha meg többet, vagy mást nyújt a tesztdarab, mint amire az írás alapján számíthatnánk. A legtöbbször az derül azonban ki, hogy messze nem olyan dinamikus, vagy részletező hangú az adott eszköz, mint amit a számok/az írás szerint tudnia kellene. Szerencsére a MOON 791/761 abszolút mértékben üdítő kivétel. A 14 ezer fontos digitális adatfolyam kezelővel ellátott erősítőt nyugodtan paritásba állíthatjuk a képességei alapján egy akár 80 ezer fontba került csúcskategóriás lejátszóval, vagy másképpen számolva a 16 ezer fontos MOON erősítő a maga nemében nagyon is ér annyit, mint egy középkategóriás BMW!

Végül még náhány szót…

Van még valami, amit meg kell említenem: A MOON ismert arról, hogy hosszú a „bejáratási” ideje. Az első bekapcsolás után is jól szól, de hetek-hónapok után éri el az igazi csúcsformáját. Ez egy kicsit másképpen van a MOON North esetében. Igaz, azt mondta a gyártó, hogy rendesen bejáratott készüléket kaptam tesztre, amit az is igazolt, hogy a dobozból kivéve, az első bekapcsolás után is meglepett már a kiváló hangzásával és kb. 48 órás járatás után az elvárható teljesítőképességük 99 %-át hozták. Ezután már csak árnyalatnyi javulást lehetne tapasztalni hetek-hónapok múltán, szóval a MOON North sokkal gyorsabban jut a csúcsra, mint az elődmodellek tették!

A MOON North modellcsalád elsőként forgalomba került párosa – a 791 és a 761 – igen jó benyomást tett, bár úgy gondolom, hogy az én ítéletem szerint a 761 az előerősítő és a 791 a teljesítményerősítő. De mindegy, hogy hogyan nézzük, mindkét készülék rugalmas, könnyen kezelhető, számos okos tervezői megoldás jellemzi őket (mind a kivitelüket, mind az elektronikát illetően), összességében sokkal több közük van ezeknek az új modelleknek a csúcskategóriás audió világhoz, mint a MOON elődmodelleknek. Hacsak valaki nem ragaszkodik a minden funkciót külön dobozban tartalmazó és nagy piros LED kijelzővel szerelt modellekhez, nem látom semmi okát annak, hogy miért ne a North készülékeket választanánk a MOON termékpalettájáról.

A készülékek műszaki adatai:

MOON 791


• Típusa: Digitális adatfolyam kezelő előerősítő
• Digitális bemenetei: 6 + 1 HDMI ARC támogatással
• Analóg bemenetei: 3, ezek közül egy MM/MC hangszedő illesztő bemenet
• Az analóg bemenet impedanciája: 22 kΩ
• A legnagyobb erősítési tényezője (vonalszinten) 10 dB
• A hangszedő illesztő egység erősítési tényezője: 40 dB / 54 dB / 60 dB / 66 dB
• A hangszedő illesztő egység bemenetének kapacitása: 0 / 100 pF / 470 pF
• A hangszedő illesztő egység bemeneti ellenállása: 10 Ω / 100 Ω / 1 kΩ / 47 kΩ
• Kimeneti impedanciája: 50 Ω
• Áthallási csillapítása: -125 dB
• Frekvencia átvitele: 2 Hz–200 kHz (+0 dB / –3 dB)
• Jel/zaj aránya (analóg előerősítő fokozat) 120 dB
• Dinamika tartománya (digitális bemenet, rögzített szintű kimenet): 125 dB
• Teljes harmonikus torzítása + zaj: 0,0004 %
• Intermodulációs torzítása: 0,0003 %
• Méretei (széles × magas × mély): 48,1 × 10,2 × 44,9 cm
• Tömege:19 kg
• Fogyasztói ára: 18.500 EUR

MOON 761

• Típusa: Sztereó teljesítményerősítő
• Bemenetei: 2 × hangszedő illesztő egység, 2× XLR, MOON Link hálózati csatlakozók
• Kimenő teljesítménye (Sztereó, 8 Ω) 200 W
• Kimenő teljesítménye (Sztereó, 4 Ω) 400 W
• Kimenő teljesítménye (Mono, 8 Ω) 600 W
• Bemeneti érzékenysége: 1,1 V
• Bemeneti impedanciája: 47 kΩ
• Erősítési tényezője: 31 dB
• Frekvencia átvitele: 2 Hz–100 kHz (+0 dB / -3 dB)
• Áthallási csillapítása: -116 dB
• Jel/zaj aránya: 117 dB
• Teljes harmonikus torzítása + zaj (1 watton): 0,002 %
• Teljes harmonikus torzítása + zaj (200 watton): 0,001%
• Intermodulációs torzítása: 0,002 %
• Csillapítási tényezője: 800
• Méretei (széles × magas × mély): 48,1 × 14 × 44,5 cm
• Tömege: 36 kg
• Fogyasztói ára: 16.000 EUR
2023-07-24 08:24:43